sobota 15. decembra 2012

SKOVAJSA, M.: Diplomatické vzťahy bratov Karola a Ferdinanda Habsburských so sultánom Sulejmanom (1537-1551) a mierová zmluva z roku 1547.

Dovolím si upozorniť záujemcov, ktorý sa venujú tomuto obdobiu na štúdiu:

SKOVAJSA, M.: Diplomatické vzťahy bratov Karola a Ferdinanda Habsburských so sultánom Sulejmanom (1537-1551) a mierová zmluva z roku 1547. In: Historia Nova 5, s. 65-94.

ktorá je dostupná v plnom znení na:

http://www.fphil.uniba.sk/fileadmin/user_upload/editors/ksd/Hino5f.pdf

Autor vychádza najmä zo zahraničnej literatúry a edícií, čím mnohým z nás ušetrí čas pri získavaní pohľadu na diane v Uhorsku v širšom "európskom" kontexte - pokiaľ si chceme ujasniť hlavné línie mocensko-politických záumov a diania, najmä v záverečnej fáze vojny o Uhorsko medzi Ferdinandom Habsburským a Jánom Zápoľským. Veľmi efektívne je tu vysvetlené práve zlomové obdobie (1537) 1538-1541; ďalej zmeny postavenia dedičov Jána Zápoľského a zvlášť oceňujem (i keď stručný) opis atomizácie Sedmohradska, ktorému sa inak príliš nevenujeme (myslím "my slovenskí historici").

Štúdiu som nechcel recenzovať. Chcel som ňu len upozorniť a odporučiť ju do pozornosti návštevníkov tohto blogu, ak by náhodou unikla ich pozornosti.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára