pondelok 11. júna 2012

Elench ku kongregačným protokolom 1624-1765

Najstaršou zachovanou pôvodnou pomôckou ku kongregačným protokolom Trenčianskej stolice je zdá sa Elenchus ad protocola determinationum 1624-1765. Pomôckam k protokolom sa venujem vo svojej štúdii v Slovenskej archivistike 2002/1, takže sa netreba tejto veci už zvlášť podrobne venovať.

Hoci viem, že je to márne, predsa len napíšem, že zväzok z čias "kurutšágu" alebo stavovského povstania Františka II. Rákociho, v Elenchu označovaný ako "Liber 7" sa nezachoval, resp. je nezvestný (deperditus est). Pre istotu skúste popozerať, čím máte popodkladané skrine, možno sa nájde :-)

Nie je mojich silách preveriť každý záznam v tomto elenchu v zásade však platí, že poradové číslo zväzku po Liber 6 sa zhoduje so súčasným inventárnym číslom, pri ďalších treba číslo znížiť o 1.

Verím, že si tento mierne kuriózny dokument užijete (prípadne i využijete pri výskume). Je neuveriteľné, ako sa dá využiť abecedné zoradenie jednotlivých položiek. Na záver, hoci viem, že je to márne, predsa len napíšem, že Elench bol vyhotovený v latinskom jazyku:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára