pondelok 7. februára 2011

M. Bel: Notície Trenčianskej stolice - "potokopis" (s. 11-15)

Vrátim sa ešte k dvom Rutšekovým verziám odpisu tohto Belovho rukopisu (z roku 1951 a 1955). Rozdiely nie sú príliš v obsahu, ako skôr v rozdielnej štylizácii alebo slovoslede. Prekvapilo ma to, pretože pokiaľ by obe verzie vznikli z jedenej predlohy, nemali by na niektorých miestach rozdielny slovosled .(?) .. niekde je slovo naviac, inde zase chýba ... prípadne je použitá iná slovná väzba. (Nezdá sa ani, že by to písal na diktát ....) Napr. s. 9: materiam – materialia; pedamenta vitium – (len) pedamenta; cados – cavos ... výpočet týchto rozdielov by bol rozsiahly, nebudem sa mu venovať, pretože porovnávať medzi sebou dve Rutšekove verzie nemá pre mňa význam, pokiaľ sú obsahovo zhodné. Iné by bolo porovnanie s pôvodným Belovým rukopisom. 

Trošku viac pozornosti budem ďalej venovať variovaniu miestnych názvov. Avšak nie je pre mňa podstatné nejaké "zložkové prešmyčkovanie germánsko-uherského" pôvodu. Mám na mysli skôr variovanie tohto typu (1955=1951):s. 11: Beskid-Trojatska = Javornik; s. 12 Oretzkovect = Creszkovecz; Zilinka = Žilinka; s.14: Cassensis = Cassianus; ab oppido Cassa = a Cassa (mestečko Košeca); Zelinkae = Zelincze;

V prípade rozdielu ponechávam zápis z mladšej verzie 1955.

(s. 11) 
 
pokračuje opisom rieky Váh, jej nebezpečných povodňových vlastností a fauny, ktorá sa tu v hojnosti nachádza. Potom sa venuje jednotlivým prítokom (ponechávam Belove názvy) Beliansky potok pramení pri hraniciach s Oravou, prechádza Terchovou a pod Varínom sa vlieva do Váhu. Kysuca je samozrejme veľký prítok Váhu a opis jej toku cez Vysokú, Vrchpredmier, Turzovku, Olešnú, Čadcu etc. pokračuje aj na ďalšej strane (12) vymenovaním jej prítokov a pokračovaním cez Kysucké Nové Mesto až po Budatín.  
Ďalšie prítoky: Žilinka (Rajec), Predmerka, Čadčianka a Oščadnický potok sú už spomínané prítoky Kysuce - samozrejme okrem Rajca (kúpeľom sa Bel venuje v ďalšej kapitolke - bude to na s. 16 a potom ešte iných).
 
Na strane 13 je ešte znovu posledný prítok Kysuce - Bystrica. Potom sa posúvame už južne od Žiliny. Najskôr je to Svedernícky potok, potom Bytčianka - dnes však viac známa ako Kolárovička ...súľovský Hradniansky potok, Papradnianka, Pružinský a Púchovský potok, (14) Belušský a Hložiansky potok. Pri Košeci sa vo verzii 1955 zaznamenáva, že to bolo "oppidum", je to však nesprávne a staršia verzia 1951 to neuvádza. Zo strany 14 odtekáme Vlárou. 
 
Na strane 15 sa spomínajú ešte potoky a riečky pretekajúce Trenčianskou Teplou (malá zmienka o kúpeľoch), Drietomou, Klanečnica a rieka Bebrava, ktorá odteká nie do Váhu, ale smerom do Nitrianskej stolice.
 
Je zrejmé, že tieto horo- a vodo-pisy sú veľmi schematické a vzhľadom k rôznosti Rutšekových verzií je využiteľnosť týchto textov diskutabilná.

Na budúce pokračujeme v podobnej téme ... de aquis admirandis ...

1 komentár: