utorok 8. marca 2011

Genealogická tabuľka 2011

Cez víkend som použil ako dar pre môjho otca túto genealogickú tabuľku - je to vlastne niečo, čo sa nazýva "vývod". Tabuľku som vypracoval vo free programe Ahnenblatt. Papierový výstup má výšku cez 120 cm a tlač som realizoval v jednom miestnom grafickom centre. Rodokmenizmu sa v posledných rokoch venujem len málo, skôr príležitostne, spravidla len ak nájdem niečo veľmi zaujímavé. Viacmenej postupne pracujem po večeroch na matrikách, ktoré sú už on-line a aj k tým sa dostanem tak raz za uhorský rok.

Prehľad priezvisk v genealogickej tabuľke: Arleth, Bačík, Baláž, Bárnik, Basilides, Belujský, Bili (možno Bílý, tiež Bilik, Žilinčár), Bučo, Byrtus, Čajda, Čaniga, Čaránek, Čermák, Dančíková, Dežďovník, Drábik, Galovič (Galovics), Grochol, Halagačka, Hanulík - Hazuka (Hazucha), Harai (Haray, Haraj), Harant, Holbík, Horčičák, Hornikl, Hrankaj (Hrankay, Hrankai), Hrdel, Hudec, Huorecký, Chochlovič (Chochlovský), Chorvát, Ilko, Jančík, Janec, Kardoš - Burianoviech (Kardos), Koniar, Košút, Kotešovský - Galovič, Kudlatý, Kulifaj (Kulifay, Kulifai), Lučanský, Ludbregi (Ludbreghy), Malgot (Malgôt, Malguot), Martinický, Masiarik, Mastiš, Nyúlassy (Ňúlaši - Zajac), Papík, Pásnik - Absolon, Pavlík, Pindúr, Pučkalík, Rakús, Rilo (Rylo), Salajka, Salaj (Szalay), Sedliaček, Ségi (Szeghy), Skukalík, Slanička - Križan, Sokolóci - Horvát (Szokolóczy - Horváth), Sopucha, Stopka, Stupický, Sýkora, Šúplata, Theofil, Tkaczyk, Valášek, Varmus, z Kriváča, Zavadian.

Pri tejto príležitosti mi ešte napadlo niečo v súvislosti s pieskovcovým náhrobníkom, ktorý som v lete roku 1998 nafotil pri kotešovskom kostole (dnes už tam nie ... myslím, že zmizol niekedy pred rokom 2009). Erb v tej podobe, v akej je zobrazený na fotografii sa mi už roky nedarí identifikovať. Teraz mi napadlo, že v Zemianskej Kotešovej žila v 17. storočí Mariana Sokolóci - Horvátová, manželka Františka Kardoša (áno to sú rodičia Barbory Kardošovej ...). V publikácii Lexikón erbov šľachty na Slovensku I. - Trenčianska stolica (2000, D. Pongrácz - F. Federmayer) na s. 239 môžme nájsť erb rodu Szokolóczy - v klenote sa nachádza husár s tasenou šabľou; na s. 83 vidíme, že v štíte erbu rodu Horváth je lev s mečom ... Netvrdím, že to tak, ale je to zatiaľ prvé riešenie, pre vysvetlenie toho kameňa. (Pokiaľ tam už "nescitur unde motus" nemohol zostať, dúfam, že ho opatruje nejaká dobrá duša, ktorá ho potom zase aspoň ukáže svetu ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára