nedeľa 3. novembra 2013

Pyramída vo Veľkom župnom dome v Trenčíne.


V roku 1840 si Trenčianska stolica objednala vyhotovenie nových regálov pre potreby svojho archívu. Výkresy podľa požiadaviek Ladislava Novotu, stoličného archivára, projektoval druhý geometer stolice Jozef Baréni. Obidva regále vyhotovil trenčiansky stolár Ján Mlacek. Jeden z regálov je v písomnostiach familiárne označovaný ako "Pyramída"; v ňom bolo uložených 443 zväzkov viazaných stoličných protokolov a ďalších kníh. Papierový model "Pyramídy" v mierke 1:72 som včera dokončil podľa pôvodných Beréniho plánov.

Anno 1840 Universitas nobilium comitatus Trenchiniensis nova pegmata pro archivi sui necessitates fabro curandum dedit. Imaginem operae, a propositionibus egregii Ladislai Novotta de Malá Kotešová archivarii comitatus, Josephus Berényi geometra comitaus secundus concepit. Duo pegmata manu Johanni Mlaczek, arcularii e civitate Trenčín extructa erant. Unum e pegmatibus nominaverunt in documentis familiariter "Pyramida", in quo protocolla comitatus, et alia compacta volumina librorum in numero 443 conservata erant. Miniaturam chartaceam "Pyramidis" in mensura 1:72 penes planum Berényianum de anno 1840 heri finivi.


In the year 1840 Trenčín county ordered new shelves to its archives. Blueprints, by propositions of county archivist L. Novotta, drew county second geometer Joseph Barényi. Both of shelves built John Mlaczek, carpenter from Trenčín-city. One from shelves was familiary named in acts as "Pyramid" - there were 443 counties minute-books and other bindings stored. Paper model of "Pyramid" in scale 1:72 by original Berényi´s plans I finished yesterday.


2 komentáre:

  1. Takúto krásu som ešte nevidel. Autor tu posunul tému archívnictva do úplne nového rozmeru. Že je to poriadna miniatúra, to som pochopil až pri fotografii s 1 eurovou mincou. Ktože je ten veterán pri regáli?
    Nie je mi jasné, aké výhody prinášal regál "Pyramída" alebo aké nevýhody mal eliminovať? Odporučím do pozornosti Trenčianskeho múzea.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento regál mal byť umiestnený v strede miestnosti, preto bol koncipovaný ako pyramída a nie niečo, čo sa prirazí k stene. Výšky jednotlivých políc sú podľa výšky kníh, napr. tá najvyššia je takmer zhodná s výškou najstaršieho protokolu. Zaujímavá je efektívnosť samonosnej konštrukcie s ohľadom na úspornosť materiálu, a tiež samotná koncepcia, ktorú som pochopil až na druhý pokus (toto je totiž až druhý model), nie je tam nič zbytočne. Možno mi tam chýbala vrchná doska, ktorá by chránila pred prachom väzby vo vrchnej polici - na výkrese nie je.
    Figúrka je len na ozrejmenie si pomeru regálu voči človeku. Teda, že bolo možné aj z najvyššej police brať zväzky bez rebríka. Figúrka je anachronická, naozaj len ad illustrandum, ... podobne, ako sa v rôznych podobách objavoval Zeus, toto by mohol byť Janus (akýsi patrón archivárov) ...

    OdpovedaťOdstrániť