sobota 2. júla 2016

220 rokov od vymenovania prvého archivára Trenčianskej stolice

V pondelok 4. júla 1796 (teda pred 220. rokmi) bol na generálnej kongregácii vymenovaný prvý archivár Trenčianskej stolice Alexej Nozdrovický.

Prvý krát odznela prísaha archivára a popis jeho pracovnej náplne. Udalosť som si dovolil priblížiť amatérskou nahrávkou vybraných častí záznamu z kongregačného protokolu (audio-mp3-00:03:36):

https://soundcloud.com/miro-martinicky/1796-iuramentum-archivarii

Alexej Nozdrovický zastával svoj úrad svedomito. Na ďalšej reštaurácii už bol riadne zvolený a vo funkcii archivára zotrval až do 31. júla 1801. Nemal však príležitosť vytvoriť v rámci archívu svoj systém, pretože väčšina archívneho materiálu už bola usporiadaná počas celokrajinskej akcie v rokoch 1786-1787. Písomnosti z obdobia tzv. jozefínskej manipulácie (1785-1790) mali svoj vlastný dokonalý registratúrny systém a dokumenty od roku 1790 ešte počas jeho úradu neprichádzali do archívu v takom objeme, aby sa im "musel" venovať.

Neočakávam, že by niekedy vznikol portrét Alexeja Nozdrovického, a tak pre priblíženie jeho osobnosti, pridávam aspoň jeho podpis a pečať:




Prvý archivár v žiadnom prípade nebol počiatkom archívnych činností Trenčianskej stolice. Tie sa začali už dávnejšie. Prvá zmienka o stoličnom archíve pochádza z dramatických čias obliehania Trenčianskeho hradu generálom Jánom Katzianerom v roku 1528 (konkrétne 26. júna 1528). Akési zosobnenie správcu archívu nachádzam o niečo neskôr, v osobe stoličného notára Martina Vladislaviensisa (notárom od 30. mája 1541). Oveľa viac sa archívu venoval jeho synovec, Melichar Vladislaviensis, ktorý bol vymenovaný do funkcie podnotára 20. augusta 1576.

Už takmer päť storočí má archív Trenčianskej stolice svojho správcu a ja, zatiaľ posledný v rade, chcem a musím svojim predchodcom, aspoň pri príležitosti 220. výročia vymenovania prvého archivára, venovať malú spomienku. Mnohí z nich si, tak ako notár Šimon Jesenský v roku 1583 až "oči vyočili" (ex oculis maxime laborando) len preto, aby sa žiadna zaznamenaná informácia už nikdy nemohla stratiť.


2 komentáre:

  1. Miro, som hrdý že ty držíš zástavu archívu Trenčianskej župy. Tvoj tvorivý prístup nám prináša nové poznanie minulosti v Trenčianskom regióne. Históriu netvorili len králi.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Slavo, s Tebou sme už traja, čo sme si dnes ustanovenie prvého archivára Trenčianskej stolice pred 220. rokmi pripomenuli - tres colloquim sunt ! :-)

    OdpovedaťOdstrániť