pondelok 15. decembra 2014

Svätý Kríž (2014)



SVÄTÝ KRÍŽ - dejiny od prvej písomnej zmienky 
do roku 1945. 
Autori: PhDr. Peter Vítek, Mgr. Miroslav Martinický a PhDr. Peter Laučík.
Spolupracoval: Mgr. Pavol Tomčík.
Vydavateľ: Obec Svätý Kríž, 2014. 
I. vydanie, 120 strán, 400 kusov.

Autorský výtlačok mi prišiel ešte 1. decembra - trochu v ten deň snežilo, ako vidieť na fotografii ...

Súčasná obec Svätý Kríž vznikla pozvoľným zlúčením viacerých, viac či menej samostatných sídel, alebo presnejšie majetkov. Niektoré časti  mali už počas feudalizmu vybudovanú obecnú samosprávu, niektoré zostali len na úrovni samostatného majetkové podielu, alebo dokonca len majera.

Týchto častí bolo osem: Motkovisko, Cinovisko, Priechod, Črmné, Stráňany, Kraľovany, Ančikovany a Záhorovisko. Pomenovanie Svätý Kríž bolo jednak súhrnne používané pre všetky tieto majetkové diely spoločne, ale niekedy i samostatne, ako deviata časť, ktorú by sme mohli zadefinovať ako majetky fary.

Dalo by sa povedať, že v tomto prípade sme "písali" súčasne deväť monografií. Zorientovať sa v jednotlivých súvislostiach bolo náročné, ale o to zaujímavejšie ...

Môj príspevok "Svätý Kríž v období neskorého feudalizmu (1526-1848)" sa nachádza na stranách 12-46, ktorý som tradične doplnil prehľadmi priezvisk obyvateľov obce používaných do roku 1849 (samozrejme všetkých častí a každej zvlášť), ktorý sa nachádza na konci publikácie na stranách 99-114.

Ako archivára ma zaujali pôžičky jedného zo svätokrížskych zemanov, ktorému v rokoch 1825-1826 požičal archivár Liptovskej stolice slušnú hotovosť pozostávajúcu z 1180 kusov strieborných mincí - spolu vážili asi 7.8 kg (s. 28).

Na s. 14 sa nachádza výber zo snímkov archívneho materiálu, v ktorom môžeme vidieť zaujímavé spôsoby skracovania názvu obce. Cenná je aj faksimília, ktorá dokladá nejestvovanie obecnej pečate (s. 17) a náčrt Záhoroviska z roku 1747 (s. 45).

Celé dva týždne, čo mám knihu doma, som zvažoval, ako sa vyjadriť k spôsobu, akým boli publikované genealogické tabuľky, potrebné pre porozumenie vývoju vlastníckych vzťahov a postupnej integrácie majetkovej držby. Genealogické tabuľky boli v knihe vytlačené na hranici čitateľnosti. Požiadavku na ich ďalšiu úpravu som pred vytlačením nedostal, preto ich publikujem aj tu, pretože dosiaľ neboli v takomto rozsahu publikované (a tiež vzhľadom k celkovému nákladu publikácie).

Genealogická tabuľka rodu MOTKO (s. 23):


Genealogická tabuľka členov rodu MOTKO, ktorí žili v Nitrianskej stolici (s. 22):

Genealogická tabuľka rodu CIN (CIN - Dlholucký a dedičia) - s. 27:


Genealogická tabuľka rodu ANČIKOVANSKÝ (s. 39):


Genealógie ostatných významných vlastníkov (najmä rodov Okoličanský a Palucký) sú známe (hlavné trendy integrácie majetkovej štruktúry - pozri s. 14-15).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára